Tuesday, October 19, 2010

Cerita Tentang YahudiOleh : Ku Seman Ku Hussain


Selepas jadi tukang karut saya hendak cerita kisah Yahudi. Ini menarik untuk kita tahu bahawa Yahudi itu di sekeliling pinggang kita. Saya mengambil contoh pembikinan filem dokumentari mengenai Holocaust yang dicetuskan oleh pengarah Steven Spielberg bersama James Moll pasti akan menambah satu lagi `sumbangan' Yahudi memperjuangkan isu kemanusiaan. (Kononnya)
.
Sebelum ini buku The Jews Contribution to the 20th Century susunan Alan Symons telah menyenaraikan 1,000 tokoh Yahudi di pelbagai bidang. Dari seni, sastera, filem dan falsafah, semuanya dikuasai oleh tokoh berbangsa Yahudi.
.
Penulis buku ini melihat kekejaman ke atas Yahudi pada era Nazi pimpinan Hitler sebagai cetusan kebangkitan Yahudi abad ke-20. Jumlah 1,000 tokoh dalam senarai Symons ini datangnya dari 40 buah negara di dunia. Nama Spielberg disenaraikan bersama tokoh-tokoh besar perfileman dunia. Maka bolehlah dikatakan bahawa Yahudi yang menjadi pengemudi tradisi perfileman di dunia.
.
Pada dekad terakhir abad ke-20, Spielberg telah diangkat sebagai wira apabila menghasilkan filem Schindler's List. Filem Terbaik Anugerah Akademi ini mengingatkan tentang kekejaman terhadap Yahudi semasa Perang Dunia Kedua di Jerman.
.
Pembikinan filem dokumentari Holocaust ini dibuat di lima negara yang dianjurkan oleh Shoah Visual History Foundation. Filem yang diterbitkan ini akan disiarkan di stesen TV di Poland, Argentina, Republik Czech, Rusia dan Hungary.
.
Shoah Visual History Foundation yang diasaskan oleh Spielberg kini lebih merupakan arkib multimedia yang menyimpan lebih 200,000 keterangan mengenai kekejaman termasuk pita video yang durasinya lebih 100,000 jam.
.
Ini sebenarnya kelangsungan dari Schindler's List tentang peristiwa pembunuhan beramai-ramai orang Yahudi sewaktu era Nazi antara 1933 hingga 1945. Tapi angka ini sengaja dibesar-besarkan.
.
Spielberg seorang Yahudi menjadi perhatian dunia apabila memperjuangkan isu-isu kemanusiaan. Mengikut catatan sejarah seramai 6 juta Yahudi dibunuh dengan kejam termasuk 1.5 juta daripadanya kanak-kanak.
.
Tentunya pembikinan dokumentari Holocaust ini akan mengingatkan manusia abad ke-21 tentang sumbangan Yahudi membela manusia. Ini juga membuktikan di sebalik kuasa filem sebagai produk dagangan Amerika, ia juga menjadi antara yang memainkan peranan menjana pemikiran mengikut acuan pembuatnya.
.
Apabila Yahudi menguasai media filem, sumbangan Yahudi dalam isu kemanusiaan telah menjadi agenda utama. Siapakah pengarah hebat dalam dunia filem kalau bukan Yahudi? Nama-nama seperti Sergie Eisenstein, Woody Allen, Milos Forman, Stanley Kubrick, Roman Polanski adalah Yahudi.
.
Maka tidak hairanlah kalau filem arahan Spielberg melihat Holocaust pada zaman Hitler kerana kepentingan kepada Yahudi dan tidak perlu terkejut kalau dokumentari yang diusahakan ini melihat tragedi Holocaust daripada persepsi yang sama.
.
Kerana itu kekejaman yang sama dilakukan pada era pemimpin Serbia, Slobodan Milosevic pada dekad 90-an yang menyembelih beratus ribu rakyat Islam Bosnia tidak menggerakkan keinginan untuk diangkat ke filem.
.
Perlu diingat semasa Schindler's List ditayangkan tahun 1994, adegan imbas kembali dalam bentuk hitam putih filem itu berlaku di Bosnia. Tidak ada bezanya antara penyembelihan terhadap Yahudi zaman Nazi dengan Bosnia di zaman Milosevic.
.
Tetapi dunia bersimpati kepada Yahudi dalam Perang Dunia Kedua kerana Yahudi menguasai filem. Tragedi di Bosnia tidak diangkat ke filem kerana yang menjadi mangsa bukan orang Yahudi. Maka berlalulah kekejaman yang mencabar tamadun manusia akhir abad ke-20 selari dengan imbas kembali kekejaman Nazi.
.
Kita perlu juga bertanya sejauh manakah kejujuran Spielberg memperjuangkan isu Holocaust tanpa dipengaruhi oleh bias terhadap bangsanya? Apakah filem dokumentari ini memberikan persepsi yang menyeluruh terhadap kekejaman sesama manusia?
.
Holocaust bukan sahaja terhadap Yahudi. Tetapi istilah ini untuk menggambarkan kekejaman yang dilakukan ke atas sesuatu bangsa untuk tujuan penghapusan etnik. Selain Bosnia, kekejaman yang serupa berlaku di Kemboja pada era Rejim Khmer Rough pimpinan Pol Pot. Di tangan Pol Pot lebih dua juta manusia menjadi korban.
.
Peristiwa yang sama juga berlaku di Rwanda, Chechnya dan Kosovo. Filem The Killing Fields tentang kekejaman Pol Pot dihasilkan kerana ada kepentingan Amerika di Kemboja. Semasa tragedi itu, seorang wartawan New York Times, Sydney Scanberg turut ada bersama-sama. Maka The Killing Fields arahan Roland Joffe melihat Holocaust di Kemboja dari persepsi Amerika.
.
Semua catatan di atas sekadar mengingatkan kita tentang suatu bangsa yang mungkin kecil jumlahnya tetapi tahu jati diri bangsanya. Jati diri membuatkan mereka kelihatan besar dan mampu meraih simpati sekalipun mereka sangat jahat.

2 comments:

  1. thank you about this information

    ReplyDelete
  2. HELL JEWISH...............

    ReplyDelete